El Drac amb la 9a Declaració Educativa de les Cooperatives d’Ensenyament.

 In Actualitat

En la presentació de la de la 9a Declaració Educativa de les Cooperatives d’Ensenyament, titulada “La societat necessita una gestió eficient dels centres educatius”

La Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV) ha presentat aquest dijous la seua 9a DECLARACIÓ EDUCATIVA, titulada “La societat necessita una gestió eficient dels centres educatius”, en un acte que ha reunit al MuVIM a 200 persones entre docents d’escoles cooperatives i representants d’entitats de la comunitat educativa, organitzacions sindicals, la universitat i el món cooperatiu.

A la inauguració van estar presents el director general d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Paco Álvarez, la presidenta del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, Encarna Cuenca, i el diputat de la Diputació de València, Bartolomé Nofuentes.

La Declaració Educativa d’enguany posa el focus sobre aspectes de gestió imprescindibles per assegurar la viabilitat social, pedagògica i econòmica dels centres educatius. “Amb aquesta declaració, la UCEV posa de rellevància el valor central de les persones en els projectes que gestionen les cooperatives, l’aposta per un projecte col·lectiu que aborda conjuntament tres vessants complementàries: la pedagògica, la social i l’econòmica des del respecte i compromís amb els valors i principis del moviment cooperatiu” ha declarat el president de la UCEV, Luiso Cervellera.

Les Cooperatives d’Ensenyament volen posar en valor el seu mig segle de presència en territori valencià sense haver perdut de vista la realitat imperant per donar resposta adequada a les necessitats educatives de cada moment. I ho han fet basant-se en tres elements que considera les claus del seu èxit: els valors cooperatius, la innovació educativa i un sistema de gestió actualitzat permanentment en el marc de l’economia social i el cooperativisme.

Un model de gestió complex, flexible i eficaç

En la seua declaració, les cooperatives reconeixen compartir alguns elements de gestió amb la resta de centres educatius, públics i privats, però, proclamen el caràcter diferencial del seu model de gestió participatiu com a element singular capaç de conciliar projecte educatiu, compromís social i activitat empresarial. “El nostre model de gestió és més complex, ja que les persones sòcies de les nostres cooperatives assumeixen, en tot o en part, les diverses funcions docents i empresarials, cosa que dota a l’organització de major flexibilitat i eficàcia a l’hora de complir el servei públic encomanat”, reconeix Cervellera.

Finalment, la Declaració Educativa de la UCEV enumera els 9 trets distintius de la manera de SER i FER de les Cooperatives: titularitat col·lectiva, esperit de servei públic, democràcia social i econòmica, reinversió dels excedents, transcendència del projecte cooperatiu, la informació permanent i transparent com a instrument de control, formació i reciclatge constants dels seus membres, professionalització en la gestió i cooperació entre cooperatives com a estratègia per enriquir i enfortir els projectes.

Edició il·lustrada

I com sempre, la Declaració Educativa, com a àlbum il·lustrat que és, ha estat il·lustrada en aquesta ocasió per l’artista Mai Hidalgo, llicenciada en Belles Arts i Màster en Producció Artística i de Disseny Creatiu. Hidalgo, exalumna de la cooperativa d’ensenyament de Picanya, escola Gavina, va ser Premi Talent UPV en 2017.

En les seues anteriors edicions, les Declaracions Educatives de la UCEV han abordat temes com l’educació emocional, el plurilingüisme, l’educació inclusiva, el compromís ètic dels docents, el centre educatiu com a unitat d’acció i la posada en valor de l’educació infantil, la FP i el paper de les cooperatives d’ensenyament en l’educació.

Cada declaració educativa és fruit de la reflexió i el treball conjunt de persones que formen part de les cooperatives d’ensenyament, fruit de l’experiència, d’èxits i, també, de l’aprenentatge que es deriva dels fracassos. I sempre amb el compromís que siguen constructives i un estímul per a la reflexió i el debat de tota la comunitat educativa.

En l’actualitat, existeix en tota la Comunitat Valenciana al voltant d’un centenar d’escoles cooperatives que atenen a més de 25.000 alumnes en els diferents nivells de l’ensenyament.

Recent Posts
Contacta'ns!

Pots escriure'ns un missatge i et contestarem tan prompte com siga possible.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search